Общото събрание може да приема решения за вземане на кредити за необходими или неотложни ремонти, както и за извършване на полезни разходи. Това записа парламентът с гласувани на второ четене текстове от промени в Закона за етажната собственост.

Събранието приема и решения за присъединяване към топлопреносната и газоснабдителната мрежа или за прекратяване на тези услуги. То може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или, ако е минала повече от една година от последното проведено събрание. Това става чрез покана, поставена на видно място на входа на сградата, но не по-късно от 7 дни преди датата, а в спешни случаи - 24 часа по-рано.

Ако насрочената сбирка не може да се осъществи в определеното време поради липса на кворум, се отлага с един час. Решенията се смятат за законни, ако са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, записаха окончателно депутатите.

Спор обаче предизвика текстът, според който, ако повторно няма кворум, Общото събрание се свика на следващия ден, а решенията му са легитимни, независимо колко идеални части от общите части на етажната собственост да са представени. Според Лъчезар Тошев от Синята коалиция това е противоконституционно и нарушава правото на частната собственост. Той поиска регламентът да отпадне, но мнозинството отхвърли предложението. Искра Фидосова обясни, че в противен случай ще се блокират решенията на Общото събрание.

Електронна поща и адрес, на които да бъдат изпращани съобщения за Общо събрание, трябва да остави на управителя всеки собственик или ползвател, който не живее в апартамента си или му предстои да отсъства повече от един месец.

В събранието може да участва упълномощен пълнолетен член на домакинството, който е вписан в книгата на етажната собственост.

При приемането на първо четене на закона бе решено, че вече ще има професия "домоуправител".

Фирми за управление на проекти ще помагат безплатно желаещите да санират жилищата си с европейски средства, стана ясно наскоро.

Предвижда се сумата за саниране по програмата да бъде разделена на две - 50 млн. лева ще са за безвъзмездно финансиране на процеса, а 13 млн. лева - за осигуряване на нисколихвено кредитиране и евентуално за гаранционен фонд, с който да се провокира интереса на банките при предоставяне на кредити за саниране.

500 лева на апартамент пък са минималната гаранция, за да може държавата да вложи средства в подготовката на проекти за саниране.

Източник: БТА, Фокус