Световната финансова криза, заедно с кредитната, успя да накара много американци да осъзнаят в какво истинско финансово бреме се намират, пише Wall Street Journal.

Според официалните данни над 19 млн. граждани на САЩ трябва да плащат повече от 30% от техните месечни доходи за вноски към банките по ипотечни кредити. Това се около 38% от всички американци, които са собственици на жилище.

Освен тях около други 7.5 млн., или 15% от всички собственици на жилища в САЩ, харчат половината от доходите си за вноските към банките, става ясно още от данните.

В големите градове на страната повече от 20% от жителите трябва да плащат дори повече от 50% от своите доходи, ако не искат да останат на улицата.

Гражданите на някои градове във Флорида дават най-голяма част от своя месечен трудов доход за плащане на ипотечен заем. Данните показват, че на собствениците на жилища в слънчевия щат се налага да отделят около 58-60% от месечните си доходи за тази цел.

На второ място в тази не много приятна класация се нареждат жителите на Стоктън, щата Калифорния, където около 57% от тях отделят 30% от доходите си за изплащане на жилището.