Данни от последните проучвания на Националния център за социално и икономическо развитие на Австралия показват, че придобиването на собствено жилище става все по-далечна мечта, съобщава daily.telegraph.au.

Цените на жилищната недвижима собственост в страната са се увеличили с над 400% за периода 1986–2007 г., а размерът на годишните възнаграждения с около 120%.

Изчисленията на експерти показват, че в днешно време всяко домакинство, което иска да има собствена къща трябва да отделя 7 пъти и половина повече от възнагражденията си, за да успее да спести за жилище.

Това е с 53% повече, в сравнение даже с данните за изминалата 2006 г., когато спестяванията за къща са били нужни 5 пъти повече, в сравнение с 1986 г.

Закупуването на собствено жилище за австралийците, а и не само за тях, винаги е било голямата им мечта – но за съжаление, в последно време става все по-трудно, отчитат анализаторите.

Проучването показва, че за младите хора в страната става все по-трудно да закупят собствено жилище. Дори с помощта на ипотечен кредит, заради кризата в последната година, хората са станали доста по-предпазливи, коментират специалисти в сферата.

Най-голям процент собствени жилища притежават хората на възраст над 53 години, показват още данните от изследванията. Най-трудно е да се закупи жилище в голям град, където цените са доста по-високи, в сравнение с малките по-отдалечени градчета.