София се нареди на шесто място сред 20-те най-популярни дестинации за откриване на големи търговски центрове в Европа за последните пет години, съобщава Property Magazine.International.

Според проучването столицата на Румъния - Букурещ веднага след нас на седма позиция.

Проучването показва, че страни от региона на централна и източна Европа са най-привлекателни за чуждестранните инвеститори.

На първо място в класацията като най-привлекателна се нарежда столицата на Русия – Москва, която е плътно следвана от Санкт Петербург, Прага, Братислава и Любляна.

Столицата на Холандия – Амстердам е единственият град от Западна Европа, заемащ позиция в челната десетка. На осмо и девето място са подредени съответно Будапеща и Талин.

В класацията пък за най-привлекателни страни за чуждестранните инвеститори на първите места се нареждат Обединените Арабски Емирства и Русия.

Проучването е правено като са взети под внимание мненията на редица управници на големи фирми за недвижими имоти в 23 държави от Европа.

Данните показват още, че над 46% от всички компании, имащи намерение да инвестират, да го направят в дестинации, разположени в централните част на градовете и около 35% предпочитат предградията на големите градове.

Сред ключовите фактори за избор на пазар са икономическото състояние на дадената страна, цените на наемане търговски и други площи на пазара на недвижими имоти, трудовите ресурси, покупателната способност на населението, както и много други.