Рейтинговата агенция S&P състави нов световен индекс от големи компании за недвижими имоти, включващ 40 водещи компании търгувани на световните борси от Северна Америка, Европа и Азия.

Компаниите са големи, ликвидни и с доказана история, коментират от агенцията, като се очаква движението на индекса да сочи развитието в сектора на недвижими имоти в световен мащаб.

Индексът ще носи наименованието Global Property 40 Index.

Тежестта на компаниите в индекса се предопределя по уникален начин, като зависи както от големината на компаниите, така и от ликвидността им при търговия на световните фондови пазари.

В новия индекс нито една от 40-те компании не може да участва с тежест от над 10%, като ликвидността на търгуваните от индекса компании трябва да възлиза на над 400 млн. долара.

От всеки регион са избрани не повече от 20 и не по-малко от 5 компании, като компаниите включени в индекса трябва да са задължително с пазарна капитализация от над 400 млн. долара.

Компаниите от индекса задължително трябва да са били със среднодневна ликвидност от над 3 млн. долара на ден за последните три месеца.

При избирането на компаниите е имало изисквания за ръст в печалбата и дивидентите на компаниите за последните три години.