Инвестиционната активност в бизнес имоти в Чехия се е понижила през 2008 г. с 60%, достигайки малко над 1 млрд. евро спрямо 2.65 млрд. евро, отчетени за 2007 г., сочат данни от проучване на DTZ.

Най-голям дял (62%) от общия обем инвестиции, направени в имотния сектор в страната през изминалата година, се пада на офис имотите, следвани от търговските имоти (18%) и сгради със смесено ползване (15%), пише PropertyEU.

Въпреки че инвестиционната активност за 2008 г. отчита сериозно понижение, чешкият инвестиционен пазар остава един от най-ликвидните в ЦИЕ, сочи мнение на Мартин Кентерс от DTZ.

Най-голямо понижение в обема на инвестициите в Чехия е отчетено през последното тримесечие на 2008 г., става ясно още от изнесените данни. Германските инвеститори доминират с общ инвестиционен дял от 43%, като след тях се нареждат местните и британски компании.

Прогнозите на анализаторите от DTZ сочат ръст в инвестиционната активност в страната през втората половина на тази година, като възможностите за инвестиция се очаква да се повишат, в сравнение с 2008 г.