Инвестиционната активност в сектора на недвижимите имоти в Европа е продължила да се забавя през първото тримесечие на годината - напълно в унисон със случващото се на всички световни пазари, посочиха изнесени данни на CB Richard Ellis Group.

Инвестициите за първото тримесечие на годината са възлезли на 37 млрд. евро, в сравнение с 58 млрд. евро през последното тримесечие на миналата година. Това е понижение от 36.2% на тримесечна база.

Намаляването на активността, за което имаше симптоми още към края на 2007 г., се предопределя до голяма степен от ипотечната криза в САЩ.

Най-осезателен е спадът в инвестиционната активност при някои от най-нагорещените през последните години пазари в Западна Европа като Великобритания, Испания и Ирландия. Тези страни са и най-засегнати от кризата в сектора и са отбелязали най-голямо понижение в цените на имотите.

Спад са отбелязали инвестициите и в страни като Германия и Франция през изтеклото вече първо тримесечие. За сравнение, през последното тримесечие на 2007 г. инвестиционните обеми в Германия бяха рекордно високи.

Във Франция намаляването на обемите е било предопределено от разминаванията във визиите на продавачи и купувачи, като страната продължава да се отличава с едно от най-ниските нива на възвращаемост на инвестициите сред страните от ЕС.

Въпреки слабостта на инвестиционната активност като цяло в Европа, известна стабилност се наблюдава на някои европейски пазари. Повишение е регистрирано в страни като Финландия и Италия.