Понижение през юни са регистрирали цените на недвижимите имоти в 23 от 25-те щатски метрополисни градове, посочиха изнесени данни на базираната в Ню Йорк консултантска компания Radar Logic.

Най-големият спад е регистриран в Лас Вегас, където цените са се понижили с 30.8% на годишна база. Втори в класацията е Сакраменто с понижение от 27.8%, Финикс с 26.9%, Лос Анджелис с 26.5% и 25.6% в Сан Диего.

Ръстът на просрочените ипотечни кредити е сред причините за спада в цените на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика.

Стойността на собствеността на над една трета от американските домакинства вече е под теглените от тях ипотечни кредити, което мотивира продажбата на подобен род имоти, коментират пазарните наблюдатели.

Предлагането превишава значително търсенето, като купувачите са се оттеглели в очакване на по-ниски цени. Това е и другата основна причина за спада им.

Повишава се значително и времето, необходимо за продажбата на един имот. Към момента на продавача са му нужни средно 11.2 месеца, за да продаде имота, на фона на средното от 5.6 месеца за последните девет години.

Подобряването на пазара се очаква да стартира с овладяването на ипотечната криза и стабилизирането й. Много от по-песимистичните специалисти изразяват мнение, че това може да не се случи до средата на следващата година.

Малко изменение са отбелязали цените на имотите в Шарлот, Северна Каролина, Колумбия и Охайо.

Най-голямото понижение е регистрирано при така наречените „нагорещени“ през последните години пазари, където цените отбелязаха и най-голямото си повишение.