Цените на жилищата във Великобритания са се понижили с 0.3% за последната една година, показват оповестените днес данни на правителството на страната, пише aboutproperty.co.uk.

Средната цена на жилища е достигнала до 217 171 паунда през юли спрямо същия период на миналата година. Понижението в цените на жилищата започва да се забавя, отчита докладът. Цените са спаднали с 0.5% за последното тримесечие до края на юли, в сравнение с 1.3% за предходните три месеца.

По региони цените са се повишили с 3.6% в Шотландия, но пък са спаднали с 0.3% в Англия, 0.8% в Уелс и 10.3% в Северна Ирландия. Данните показват, че цените на жилищата в отделни региони през юли са се покачили с около 1%, което е по-малко в сравнение с отчетеното покачване от 1.9% за юни.

Според някои анализатори повишението на безработицата допълнително отблъсква купувачите, като същевременно понижава и цените на жилищата. Тези факти са тревожни за бъдещото развитие на британския пазар на жилища и движението на цените, като се има предвид фактът, че все повече прогнози сочат увеличение на безработните с около 2.1 млн. души през следващата една година.

Според някои от водещите специалисти на пазара цените на жилищата ще се понижат с още около 15% до края на тази година и най-малко с нови 12% през следващата година.