Собствениците на търговски центрове в Румъния могат да понижат наемите с повече от 50% вследствие на сериозното понижение в търговията в по-малките градове, пише Ziarul Financiar.

Най-голям е спадът сред продажбите при средно големите търговци и фирми, които се оказват най-силно засегнати от кризата, сочат още данните от доклад, публикуван в румънски издания.

Очакванията са тази негативна тенденция да се запази и през следващите няколко месеца, което ще наложи преразглеждане на много договори за наем на търговски помещения.

Дори големите търговски вериги и марки няма да се съгласят да плащат големи наеми, ако работят на загуба, смятат икономисти. Размерът на месечния наем, който една фирма или компания е готова да плати, зависят от месечните и годишни доходи, допълват още експерти.

Някои собственици на търговски центрове вече започнаха да намаляват наемите на по-малките и средни търговци заради нарастващата вероятност да ги загубят, сочат последни данни.

Всичко това допълнително оказва голям натиск върху строителни компании, които са най-големите собственици на молове в Румъния. Те са притиснати и от банките кредитори относно финансовите им задължения.