Цените на недвижимите имоти в руската столица Москва могат да се понижат с 60% до края на следващата година, става ясно от последните прогнози на експерти от Сбербанк, пише Moscow Times.

Драстичното понижение в цените се очаква да започне още в началото на следващата година, като, според прогнозите, ще засегне всички сегменти в имотния сектор.

Основната причина за влошаването на ситуацията на руския имотен пазар е преди всичко негативният ефект от международна кредитна криза, която започна от САЩ и постепенно се разпространи в целия свят.

Други фактори, които също оказват влияние, са и понижението в приходите на компаниите в сектора, изтичането на капитал и затегнатите условия за получаване на кредити от страна на руските банки.

Най-лошите сценарии за имотния пазар в Русия са драстично понижение в цените на имоти, което да продължи поне няколко години.

Все пак голяма част от анализаторите на руския пазар са убедени, че положението на имотния пазар едва ли стане толкова кризисно, както в САЩ и някои страни в Западна Европа.