Спад с над 15% в цените на жилищата през 2009 г.

876
Спад с над 15% в цените на жилищата през 2009 г.

Цените на жилищните имоти през 2009 се отличават с изключителна динамика в низходяща посока, като тази динамика е по-голяма през първата половина на годината, докато в последните месеци спадът се забавя, става ясно от доклад на агенция „Форос".

Средно за страната през 2009 офертните продажбени цени на имотите в сегмента отбелязват понижение от 15.75%.

Най-значителен е спадът при старото монолитно строителство - 16.84%, следван от този при панелните жилища - 15.15%. Най-слабо е понижението при новото строителство -15.11%.

На териториален принцип, най-съществено понижение на цените се наблюдава в Кюстендил - 30.77% и Видин - 30.76%, а най-малко в Кърджали - 2.05% и Добрич - 6.28%.  

Разликата в спада на цените на жилищните имоти в София -24.11% и Варна -12.65% - градовете с най-динамични цени през последните години - се дължи на обстоятелството, че възможностите за застроявене във Варна са значително по-малки, респективно и обемите на предлагането.

Важно е да се спомене, че посочените изменения са на база офертни цени. Реалното изменение в действителност е по-голямо, тъй като почти всички сделки се осъществяват след допълнително договаряне на цената, което е в рамките на 10 до 30%.

Средната доходност при жилищните имоти също се понижава, като към декември 2009 е в размер на 5.98% и намалява с 0.36 пр.п. спрямо декември 2008.

Най-висока при жилищните имоти е доходността във Велико Търново - 9.78%, следвана от Стара Загора - 6.87%. В София тя е в размер на 5.91%, в Пловдив - 6.27%, във Варна - 5.35%, а в Бургас - 4.77%.

Промяната в обема на предлаганите под наем жилищни имоти през 2009 спрямо предходната година е силно индивидуална за различните градове на страната.

София е един от градовете с ръст на предлагането, докато във Варна се наблюдава спад в размер на 22.86%.

В съответствие с търсенето, се предлагат предимно обзаведени апартаменти, тъй като тези имоти се реализират по-лесно на пазара и се постигат по-добри наемни нива.

В столицата най-голямо е предлагането в района на центъра, Лозенец, Манастирски ливади и Студентски град, а най-малко - в кварталите Гео Милев и Слатина. Преобладават апартаментите ново строителство, но има и голям брой стари жилища.

Най-търсени през периода са едностайните и двустайните жилища от ниския клас с квадратура до 60-70 кв.м.

В София и Варна горната ценова граница на търсенето достига до 200-350 евро/месец, а в по-малките градове 100-150 евро/месец. Средният брой на огледите, които се правят при наемане на жилищен имот е между 4 и 8, а времето за вземане на решение от 1 ден до месец. Основно изискване на наемателите е атрактивната цена.

Най-търсени в София са апартаментите в центъра, в Студентски град и Южните райони около бизнес центровете.

Във Варна наемателите се ориентират към райони с имоти, предлагащи по-ниски ценови нива - Широк център, крайни квартали, Бриз, Чайка, Лятно кино Тракия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

анонимен
# 0
16:01 | 12 January 2010
Разликата в спада между София и Варна, -24%, респективно -12%, се дължи на факта, че извън столицата няма пазар на недвижими имоти, ползвани за основно жилище. Потвърждение на това се намира в понижението на ваканционните имоти, които показват пазарно поведение за разлика от т. нар. "пазар на недвижими имоти в провинцията", с изключение на ваканционните такива, разбира се.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg