Броят на имотите във Великобритания с цени от 1 млн. паунда и нагоре се е понижили с 35% от началото на кредитната криза през есента на 2007 г., пише yourmortgage.co.uk.

В своето проучване информационният уеб портал за недвижими имоти Zoopla.co.uk показва, че по време на пика на пазара през 2007 г., цената на едно от 97 жилища на острова е достигала 1 млн. паунда. В момента, данните сочат, че този брой се увеличил на едно на 150 имота.

Концентрацията на имоти с цена 1 млн. паунда или повече продължава да зависи изключително от региона. Въпреки големите понижения в средните цени на жилищата през последните 2 г., Лондон и югоизточната част на страната са концентрирали 81% от най-скъпите жилища.

Повече от половината(57%) от най-скъпите имоти във Великобритания се намират в столицата, като най-голям е броят им в известния луксозен квартал Кенсингтън, разположен в централната част на града, в близост до Хайд парк.

В североизточната част на Острова се наблюдава най-голям спад в броя на скъпите имоти, като от 2007 г. насам те са намалели с 83%. Уелс също отчита сериозно понижение от -56%.