Подобно на цените в жилищния сектор, и в сегмента на офис площите се забелязва голяма динамика. Докато през първата половина на изминалата година цените и наемите се движеха в положителна посока, през второто полугодие се наблюдаваха големи колебания, като в някои райони беше отчетен спад, сочат данни от доклад на "Форос".

Най-значително понижение в наемите на офис площи е било отчетено във Велико Търново и Русе - с над 20%, докато във Варна се забелязва ръст с 9.28%. В столицата София понижението е незначително - 0.94%, а средно наемите на офис площи в цялата страна за 2008 г. са се понижили с 6.84%.

При продажните цени обаче се отчита средно повишение за страната в размер на 2.74%, като най-голямо е понижението на цените във Варна - средно с -8.31%, а най-голямо повишение в Пловдив - 16.05%.

В столицата София повишението в цените на офис площите за изминалата година е много близко до средното за страната - 2.25%, става ясно още от данните на "Форос".

Една от основните тенденции за цените и наемите на офис площи през 2008 г. е изкуственото им завишаване поради грешното класифициране на бизнес сгради, като много офис сгради клас В са погрешно дефинирани пред инвеститорите като клас А.

Въпреки пониженията, отчетени при наемите на офис площи, доходността от тях продължава да бъде една от най-високите, като се движи между 6.44 - 10.45% в различните градове в страната. През последния месец на изминалата година средната доходност за страната е в размер на 8.45%, като се е понижила 2.07% спрямо същия период на 2007 г.

Най-висока е доходността от наем на офис площи във Велико Търново и Бургас, съответно 10.45 и 10.17%, което обаче се дължи преди всичко на закъснялата инвестиционна активност в тези райони.

В София средната доходност от офис площи е 7.83% което е спад с 0.73% спрямо същия период на 2007 г.