Пазарът на търговски имоти в България остава динамичен през третото тримесечие. Строителните предприемачи в търговските центрове продължават да предлагат изгодни оферти в опит да привлекат повече наематели, става ясно от доклад на консултантската компания MBL.

Около 17 проекта са в процес на реализация в момента, като 10 от тях са планирани да бъдат завършени през следващата година. С това общият обем на търговските площи, които ще бъдат завършени до края на 2010 г. ще достигне 450 000 кв. м.

Въпреки големия брой планирани проекти в страната, само тези с осигурено финансиране и стабилни наематели ще могат да отворят врати.

Търсенето на модерни търговски площи продължава да бъде ниско, като повечето търговски вериги ограничават разходите си заради понижените продажби вследствие на финансовата криза.

Българския инвестиционен пазар в сектора да продължава да се усеща негативното влияние на световната икономическа криза. Банките продължават да бъдат изключително предпазливи при финансирането на даден проект, като на практика транзакции няма за трето поредно тримесечие.

Наемните нива отчитат спад за периода както в търговските центрове, така и на главните търговски улици, става ясно още от данните. Продължава да има голяма разлика между исканите наеми на главните търговските улици в София и второстепенните градове, като в резултат на това свободните площи се увеличават.