Цените на жилищата в Сингапур са се понижили с 5.7% за последното тримесечие на миналата година, което е най-големият спад за тримесечие от десет години насам, пише PropertyWire.

Световната финансова криза и рецесията отблъснаха много купувачи от местния пазар, смятат експерти.

Цените на жилищните имоти отчетоха спад през две поредни тримесечия на миналата година след бума в имотния сектор през последните 4 години.

Според официалните прогнози икономиката на Сингапур ще се свие с около 2% през тази година за първи път от 2001 г. насам.

Цените на жилищата в централните райони на Сингапур са се понижили с около 6.3%, спрямо спад от 5.5%, отчетен в останалата част на града, и 4.7% в другите части от страната, сочат официалните данни на правителството.

Освен понижение на цените се забелязва и значителен спад в броя на сключените сделки по продажби. Броят на отчаяните продавачи на пазара се е увеличил през изминалата година, показват данни от проучване на консултантската компания DTZ.

За сега няма почти никакви знаци, че ще има някаква съществена промяна на пазара на имоти през тази година, споделят брокери.