За четвърта поредна година пазарът на жилища в столицата и по-големите градове на страната се движи от необходимостта. От една страна клиентите купуват, защото имат нужда от собствен дом, а от друга – собствениците продават, защото са им необходими пари в брой, коментират от imot.bg.

Несъмнено това е сред основните причини цените на жилищата да продължават да губят от стойността си. Четвърта поредна година пазарът на недвижими имоти работи в условията на криза и четвърта година цените на жилищата отчитат спад. 2009 г. и 2010 г. поевтиняването се изразяваше в двуцифрени проценти, докато през 2011 г. и 2012 г. анализаторите говореха за стабилизиране на сегмента, но въпреки това спадът в цените продължи макар и с под 5%.

София

През изминалите 12 месеца поевтиняването в жилищния сегмент е между 4% и 6%, сочат данните на специализирания сайт за недвижими имоти imot.bg. Има и някои изключения, като например района на Докторски паметник, където поевтиняването е средно с 15%. Това е още едно доказателство, че имотите там са били доста надценени. Идентична е ситуацията и в района на Медицинска академия, където средно спадът на цените е с около 8%. В центъра на София поевтиняването е от 5% при тристайните до 1% при гарсониерите. Почти няма квартали, в които да има ръст в цените и при трите разглеждани типа жилища. Единствено подобна картина се наблюдава в Мусагеница, където повишаването на цената на квадратен метър жилищна площ е от 5% при 3-стайните апартаменти до 13% при гарсониерите. Причината е близостта на квартала до Студентски град и сравнително високото търсене от страна на родители на бъдещи студенти, както и наличието на метро. Към тази група могат да бъдат причислени Овча купел, Полигона и Стрелбище, където се отчита или слаб ръст в цените или те са на нива от края на 2011-а.

Поевтиняването при гарсониерите е средно между 6% и 8%. В някои райони на столицата като например Красно село, Павлово, Витоша, Красна поляна и Слатина се наблюдава спад с над 10%. От 677 EUR/кв.м на 576 EUR/кв.м е по-ниска цената на квадратен метър жилищна площ в Павлово. Под 700 EUR/кв.м вече могат да се намерят маломерни апартаменти в Иван Вазов и Красно село. Почти без промяна са останали цените в района на Манастирски ливади, Стрелбище и центъра. Поскъпване за изминалите 12 месеца се регистрира в Студентски град, Княжево, Драгалевци, Оборище.

Най-силен интерес от страна на клиенти през изминалата година имаше отново към двустайните жилища. Тук в над 70% от кварталите се отчита спад в цените. В повечето от тях той е между 3% и 7%, но на места достига до 15%, като например в Малинова Долина и района около Докторски паметник. Там където се отчита ръст той е минимален – 1%-2%.

Почти аналогична е ситуацията и при жилищата с три стаи. Там поевтиняването за периода януари 2012-януари 2013-а е средно между 2% и 6%. Максималното увеличение е с 5%-6% в райони като Дървеница, Иван Вазов и Надежда (заради пускането на метрото). В кварталите Толстой и Малинова долина се отчита спад от 13%. Най-евтините тристайни апартаменти са в Толстой – от 538 EUR/кв.м цената им е паднала на 473 EUR/кв.м. Над 1100 EUR/кв.м остават цените в Иван Вазов и Докторски паметник.

Страната

В по-големите градове не се наблюдават силни ценови отклонения през изминалата година. Максималното поевтиняване на квадратен метър жилищна площ е 4%. Единственото изключение е центъра на Варна, където двустайните апартаменти към началото на тази година се търгуват с 9% по-евтино в сравнение със същия месец на миналата. Максималното поскъпване на жилищата е 5%-6% като то засяга гарсониерите в Бургас и Русе и 3-стайните имоти в крайдунавския град.

Какво да очакваме

Прогнозите на анализатори за 2013-а се дублират с тези от предходните две години (2011 и 2012 г.) – стабилизиране на пазара и достигане на дъното. През въпросните две години обаче реално беше отчетен спад в цените с 4%-6%. Ако това се повтори и тази година това може да се тълкува по-скоро като продължаване на пътя към т.нар. „дъно”, отколкото като стабилизиране на пазара.