По 15 процента стига отстъпката от първоначалната цена на имотите, заяви Иван Горанов, управляващ съдружник в „Хоум фор Ю”, пред Фокус.

Той обясни, че спадът в цените на недвижимостите е дори по-голям от това, което отчита статистиката. Горанов посочи, че тенденцията на спад се отнася до всички сегменти на пазара

„През последните две години се наблюдава тенденцията, че много от имотите, които са закупени с цел да носят доходи от наем, се изваждат на пазара, тъй като наемните цени паднаха драстично.”

Иван Горанов посочи, че заради спада на наемите, интересът към наемането на жилища се увеличава. Той уточни, че не така стои въпросът на пазара на офисни площи, където предлагането е изключително голямо.

Горанов посочи, че средните цени на жилищните имоти в столицата са около 700 евро/кв.м в зависимост от района. Най-търсени са жилища на стойност около 50 000 евро.

Според Иван Горанов съживяването на пазара на недвижими имоти зависи от това банките да предлагат по-атрактивни кредити. Той обясни, че в сравнение с други държави лихвите в България са високи.