Цените на недвижимите имоти в Канада започват да показват признаци на забавяне след продължителното рязко покачване, става ясно след последните финансови доклади, пише PropertyEU.

Въпреки това Канада е доста малко вероятно да претърпи такова спадане в сектора, каквото беше отчетено на пазара в САЩ, коментират водещи анализатори в страната.

Дългоочакваният край на бума на канадския пазар на недвижими имоти изглежда е дошъл, но той по-скоро се отразява на намаляване в търсенето на жилища и увеличаване на броя на непродадените жилища на пазара.

На годишна база ръстът в цената на вече съществуващите жилища е спаднал едва до 1.1% през изминалия месец май от 8.6% отчетени преди четири месеца, става ясно още от изнесените данни.

Все пак, цените на жилищата в някои райони на страната като Калгари и Едмонтън са отчели малко по-сериозно спадане в сравнение със същия период на предходната година.

Повечето икономисти споделят, че е очаквано известно спадане на пазара на имоти в страната, но все още той си остава стабилен в дългосрочен план и нови инвестиционни планове за строеж на мащабни проекти не липсват.

Миналия месец, Канадската Асоциацията на Недвижимите Имоти изнесе доклад, че препродажбата на жилища в цялата страна е нараснала с 17.7% в сравнение с година по-рано, което е рекордно високо ниво.

В момента Националната банка на страната предвижда доста скромен ръст в цените на жилищата за тази година или около 2%, следван от 3.5% за следващата.

Това е наистина незначително в сравнение с регистрираното средно увеличение в цената на имотите от 10% в последните 10 години.

Все пак, канадският пазар на недвижими имоти продължава да бъда фундаментално силен за разлика от този в съседен САЩ, където според последните доклади цените на имотите продължават да спадат за пореден месец.