Цените на жилищата в 20 от най-големите американски градове са паднали с най-високи темпове за месец май, пише Bloomberg.

Това показва за пореден път, че стабилизирането на пазара на имоти в страната е все още много далече, става ясно от частното проучване, излязло по-рано днес.

Според данните на S&P/Case-Shiller цените са отчели спад с около 16% от месец май миналата година, като това е най-голямото понижение на годишна база от 2001 г. насам.

Затегнатите условия за получавани на заем, покачващите се лихвени проценти и увеличаването на просрочените ипотеки най-вероятно ще продължат да се отразяват негативно на продажбите и стойността на жилищата в следващите месеци.

В допълнение на това, спадът в цените на имотите, заедно с повишаващите се стойности на горивата и храните и нарастващата безработица, ще се отразят на икономиката на страната, като цяло.

Средната цена на вече съществуващите жилища се е понижила с около 6.1% за месец юни, в сравнение със същия период на миналата година.

Що се отнася до цените на новите жилища, според данните на Търговското министерство, те са отчели понижение с 2% за последния един месец.

За период от 1 година до края на март цените са паднали с около 13%, което е най-големият спад, регистриран от близо 10 години насам.