Около 38 процента е спадът на строителството като цяло през последната година, над 60 на сто е той за жилищното строителство, казаха от бранша.

От миналата година има много сериозен спад в строителството, който е с около 38 на сто като цяло в България и главно в жилищното - с 60 на сто. Причините са световната икономическа криза и свиване на пазара и на кредитирането от търговските банки.

За жилищното строителство тези кредити са сведени почти до нула. Това заяви Светослав Глосов, председател на председател на Областния съвет на Камарата на Строителите в България - ОП София.

Камарата отбелязва днес Деня на строителя с тържество в Южния парк.

Докато преди година имаше остър недостиг и дефицит на работна ръка, в момента безработицата в бранша се увеличава, каза Глосов. За разлика от други години трудовият пазар сега е наситен със свободни кадри - квалифицирани технически ръководители и строители.

Така фирмите могат да направят качествен подбор от хора, с които да работят и те се стремят да запазят квалифицирания си персонал, коментира той. Като цяло безработицата в строителството е по-ниска от тази в останалите браншове, категоричен е специалистът. Увеличава се и средната работна заплата в строителството.

От една година насам българските строители, които работеха в страните от ЕС като Испания, Португалия, Англия и Германия, и първи почувстваха кризата там, се завърнаха в България, каза още Глосов. Според него тази тенденция е трайна.

В началото на следващата година вече ще има раздвижване на пазара, ще се отворят и европейските фондове към България, смята строителният инженер. От бранша разчитат на раздвижване на голямото инфраструктурно строителство по програми за регионално развитие. Това обаче ще се случи вероятно през пролетта, а зимата ще бъде тежка, прогнозира Светослав Глосов.

Източник: БТА