Някои инвеститори в Румъния, както юридически, така и физически лица, които са закупили нови апартаменти на много ранен етап от тяхното строителство, ги продават преди да бъдат завършени на етап, при който жилищата не са изплатени напълно, предава Ziarul Financiar.

Един от тези инвеститори разполага с 27 апартамента за продажба в жилищните комплекси Asmita Gardens, Rose Garden, Platinum Towers, Residenz и Quadra Place, разположени в и около Букурещ. Единственият завършен комплекс до момента е Quadra Place. Испанска компания е закупила тези жилища, избягвайки заплащането на данък добавена стойност. Тя планира да ги продаде на други инвеститори или да ги продаде или отдаде под наем на физически лица, казва Лариса Коман, брокер на недвижими имоти в Expert Grup.

Освен тези апартаменти, компанията продава и други 80 жилища в нови комплекси, които влизат в порфолиото на инвеститори от Литва и Гърция. Те са поставили цена от 107 000 евро с ДДС за апартаментите от комплекса Quadra Place, които са с жилищна площ 42 кв. метра. Цената на същите тези жилища е била 50 000 евро без ДДС за физически лица през есента на 2006 г., когато е започнало строителството.

Апартаментите от другите проекти ще бъдат готови между май 2008 г. и юли 2009 г., което означава, че те все още не са напълно изплатени. Двадесет и седемте апартамента, включени в портфолиото на испанската компания, се оценяват на 3.4 млн. евро.

Около половината от новите апартаменти, които се продават в северната ни съседка, са притежание на инвеститори още от ранните етапи на тяхното изграждане, които възнамеряват или да ги продадат със значителна печалба, или да ги отдадат под наем, според консултанти в сектора на недвижимото имущество.