Eкоинспекцията във Варна спря строителството на ваканционен комплекс и хотел в местността "Тузлата" край Шабла. Според експертите инвеститорът не е представил инвестиционното си намерение преди започване на строителството. В заповедта за спиране на строежа се посочва, че теренът попада в границите на Черноморското крайбрежие и съгласно закона строителството може да започне при наличие на необходимата техническа инфраструктура.

През 1997 г. в териториалния устройствен план на община Шабла, който действа и сега, теренът е отреден за изграждане на балнеология и курортно лечение, тъй като Шабленската тузла е известна с лечебните свойства на калта.

"Инвестиционните намерения започват през 2005 г., когато са издадени допуски за изготвяне на подробни устройствени планове (ПУП). През 2006 г. терените са преотредени, ПУП са одобрени и впоследствие в края на юли месец 2006 г. са одобрени идейни проекти и издадени 8 броя разрешения за строеж за доста голямо по обем строителство", заяви Татяна Нейкова, гл.архихект на община Шабла.

Става въпрос за осем отделни терена на обща площ около 305 декара. Разделянето на голям парцел на по-малки терени обаче на едно инвестиционно намерение е заобикаляне на закона според природозащитниците. Така инвеститорите избягвали изискване да се прави оценка върху околната среда, преди за се издаде разрешение за строеж. Затова подали сигнал до министъра на околната среда и водите.

"Той излезе с решение, че отменя решението на директора и това инвестиционно намерение заедно със съседните на него. Трябва да бъде направена оценка за въздействие върху околната среда и водите, която да прецени дали на това място и по какъв начин е необходимо да бъде извършено някакво застояване на терена", обясни Ивайло Иванов, рег. координатор на БДЗП.

Строителството започва през юли тази година, три години след получаване на разрешителните за стоеж. Положени са основите на 15 едноетажни къщи.

Юридическият представител на фирмата-инвеститор Даниела Илиева каза, че са изпълнили всички изисквания и строежът е законен. Тъй като не са получили все още заповедта на екоинспецкията, не може да я коментира. Дали край Шабленската тузла ще има ваканционен комплекс тепърва ще се решава. По думите на Нейкова обаче местността не е защитена и няма забранителен режим за строителство.

Източник: bTV