Средната продажна цена на жилищата в "добрите" квартали на София се е повишила до 1000 евро за кв. м, сочи публикувано изследване на имотната агенция Colliers Bulgaria.

Междувременно двуцифрен ръст през първото полугодие са отбелязали цените на имотите в квартали като "Докторск градина", "Иван Вазов", "Лозенец" и др., като в тях средната продажна цена се е повишила съответно с 19, 11 и 19% на годишна база.

След понижение през второто полугодие на изминалата година най-скъпи остават цените в "Докторска градина" към края на първите шест месеца, като там средната цена е малко под 2 000 евро за кв. м, сочи още изследването.

Кварталът с най-голям ръст остава Изток, където цените към края на първите шест месеца са поскъпнали със значителните 51% на годишна база.

На фона на бурния ръст в цените на имотите обаче, наемите са отбелязали значително по-малко повишение, сочи още изследването.

Нивата на наемите се предопределят от разположението, качеството на сградите, както и това дали апартаментите са обзаведени или не, коментират още от Colliers Bulgaria.

За сравнение, нивата на наемите в кв. Изток са се повишили едва с 7%, а тези в "Докторска Градина" с 5% и с 4% за "Лозенец".

Като цяло средното ниво на наеми е в диапазона от 3.5-4 евро на кв. м за относително стари сгради и не особено ново обзавеждане, като достигат 15-20 евро за нови сгради, с луксозно обзавеждане.

Изпълнителният директор на агенцията Атанас Гаров коментира, че предлагането на жилищни недвижими имоти продължава да се повишава със умерени темпове, като строителните предприемачи все по-често се насочват към изграждане на комплекси от "затворен тип".

Една от водещите сили, движещи търсенето, се очаква да бъдат покупка на жилища в сгради, предлагащи допълнителни услуги.

От агенцията прогнозират още, че е възможно повишението в цените на имотите да продължи, но предимно в конкретни квартали, като ръстът на наемите, ако има такъв, се очаква да е незначителен.