През първото тримесечие на настоящата година средната цена на апартамент в Манхатън достигна нов рекорд, въпреки всеобщото забавяне на имотния пазар в страната, съобщава CNN.

Данните за първото тримесечие на годината, изнесени от четирите най-големи агенции за недвижими имоти в Манхатън (Brown Harris Stevens, Corcoran Group, Halstead Property и Prudential Douglas Elliman), показват, че сегментът на луксозните жилища отбелязва стабилни продажби, въпреки спада на общите сделки с имоти.

За оценените на милиони долари апартаменти в Манхатън има дори по-голямо търсене, отколкото предлагане, казват от агенция Brown Harris Stevens.

Средната цена за апартамент в Ню Йорк Сити е варирала между 1.63 млн. долара и 1.72 млн. долара през първата четвърт на 2008 г., според Brown Harris Stevens. Това е увеличение от между 19 и 47 на сто спрямо средните цени на апартаментите за същия период на 2007 г.

Ако изключим двата най-елитни адреса - Central Park West номер 15 и The Plaza, средната цена пада до 1.42 млн. долара.

Цена на средно по категория жилище в Манхатън се е повишила с около 13% за първото тримесечие и в момента е около 855 000 и 945 276 долара.

Но дори и там броят на продажбите намалява, в резултат на кризата в сектора, обхванала страната. За първото тримесечие сделките с имоти са с 34.3% по-малко спрямо същия период на миналата година, казват от Miller Samuel Appraisers.

Това е най-големият спад на активността в сектора, откакто фирмата е започнала да води статистика през 1989 г. Това може и да се дължи донякъде на факта, че изминалата 2007 г. е била пиков период за продажбите в Манхатън, уточняват те.

От друга страна, поради поевтиняването на долара се е увеличило търсенето на имоти от чужди граждани. Най-много купувачи има от Лондон, Италия и Корея, като те се интересуват предимно от по-луксозни апартаменти.