Средната цена на жилищата във Великобритания пада до 176 100 паунда през октомври

731
Средната цена на жилищата във Великобритания пада до 176 100 паунда през октомври

Цените на жилищата във Великобритания падат за първи път от две години през октомври, водени от спад в централен Лондон, сочи проучване на 6 000 имотни агента, направено от Hometrack.

Средната цена на имот в Англия и Уелс пада с 0.1%, до 176 100 паунда (361 462 долара) спрямо септември, като стойността в централен Лондон и финансовата зона се понижава с 0.5%, най-много от всяка друга точка на страната.

Докладът е допълнение към доказателствата, че бумът, продължил десетилетие, започва да затихва. Потребителите все по-трудно понасят рекордните си задължения от 1.4 трлн. паунда, след като лихвите се повишиха до 6-годишен връх.

Към доказателствата за забавяне в сектора се прибавиха и данните изнесени от централната банка днес, че размерът на отпуснатите ипотечни кредити е бил най-малък от юли 2005 година насам. Той е възлязъл на 102 000 в сравнение с 108 000 през август.

Забавянето на световните финансови пазари също е заплаха за пазара на имотите във Великобритания. Според анализи през следващата година около 6 500 мениджъра на инвестиционни фондове могат да загубят своята работа, а размерът на понусите за тази година може да се намали с около 20% до 7.4 млрд. долара.

Цените на имотите през октомври се повишават с 4.4% на годишна база, спрямо ръст от 5 на сто през септември.

Лихвата по ипотеките с фиксирана стойност за 2 години бе 6.33% през септември, спрямо 5.41% година по-рано, според Английската банка. Институцията повиши основната лихва пет пъти от август 2006 г., до 5.75%, най-високото ниво сред групата на седемте големи индустриални държави.

Стойността на домовете в Лондон, където един на всеки осем живее във Великобритания, падат с 0.2%, до 316 хил. паунда. Цените в югозападен Лондон и Хемпшир в южна Англия падат с 0.4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg