Силен старт на 2008-а показва месечният анализ на КредитЦентър. Свидетели сме на пореден рекорд при средния размер на кредита, който достига 46 800 евро за страната и 61 545 евро за София. Увеличението за страната е в рамките на близо 10% спрямо най-силния за изминалата година месец ноември и над 20% спрямо предходния декември.

Причината, според анализаторите на кредитния консултант, е в големия обем усвоени „стари” кредити – тези, които останаха нереализирани през декември поради пренатоварване в Службата по вписвания.

При съотношението евро/лева на значителен превес се радва общата европейска валута. Освен в превеса на кредитите, отпуснати в големите градове през този месец, причина може да се търси и в по-високите лихви при левовите заеми.

През януари разпределението е било 78/22 в полза на еврото за цялата страна, като рекордьор отново е София, където 85% от всички ипотечни кредти са изтеглени в евро.

Слаб спад в активността на най-младите се забелязва през последните месеци. Промяната е в полза на традиционно най-активната група от населението – хората на възраст между 25 и 35 години, които вече представляват ½ от кредитополучателите в страната.

Раздвижването в тегленето на ипотечни кредити за лично ползване продължава, като неговият дял сред кредитите, получени със съдействието на КредитЦентър, е по-висок от средния за банковата система поради спецификата на тези заеми. Средният за банковата система дял на този тип заеми се движи в рамките на 5% от всички ипотечни кредити.

Значителен ръст се наблюдава и при кредитите с дълъг срок на изплащане. Договорите за повече от 25 години вече не са рядкост, по-малко остават тези с продължителност на изплащане под 10 години. Това най-често са по-малките като размер кредити, където месечната вноска е по-достъпна и при тези кратки срокове. Нарастването на периода на кредитите, успоредно с растящите размери на заемите, затвърждава водещата роля на „размера на месечната вноска” при избора на кредитен продукт.

Всички данни от изминалия месец затвърждават мнението, че българите вече имат по-висока финансова култура и разбират ползите от тегленето на кредит. Най-голям обем от получените заеми са с размер от 50 000 евро за срок от 25 години при 80% финансиране. Това означава вноска от 700 до 800 лева месечно според конкретния продукт при различните банки.

Движението при доходите съответства на развитието на пазара. Намалява делът на домакинствата с най-ниски доходи за сметка на тези, които получават между 750 и 2500 лв.