Според портала Сurbed в Ирландия има около 2 000 обекта на средновековното наследство- от наблюдателни кули в различно състояние до цели замъци. Част от рицарската недвижимост на страната дори се продава, при това понякога много евтино:

1. Castle Grantstown

Например в Северна Ирландия може свободно да се купи частично унищоженият замъка Grantstown. От някогашното рицарско убежище е останала само една кула. Средновековното военно укрепление сега служи като жилище - частично ремонтирано ... Цената е въпрос на преговори, а имотът върви с парцел от 80 акра.

2. Castle Ballymaquiff

Замъкът Ballymaquiff е построен приблизително през XIV-XV век. Крепостта е разширена, въпреки че една от кулите е доста подходяща за оборудване на дом. Ниската цена (186 хиляди долара) се дължи на неприятното съседство на рицарската руина: под бойниците на кулата минава жп линия.

Вижте още: Приказни замъци, които можете да купите

3. Castle Glengarriff

Замъкът Glengarriff Cstle се намира на хълм с изглед към един от заливите на Ирландско море – отлично място да поставите своя престол. Сега замъкът е в плачевно състояние - в руини. Стените му красиво увити в бръшлян, но на собственика ще му се наложи здраво да поработи по укрепването. Цената не е посочена.

Вижте още: Най-страшните замъци на Европа

4. Кулата на отец Матей (Father Mathew Tower)

Днес кулата се разполагат луксозни жилищни апартамента. Цената на реставрирания имот е е 1.4 милиона долара.