10 часа, молът срещу столичния хотел "Хемус". На партера до ескалаторите се е заформила група от петнайсет души. Трескаво обсъждат нещо, ръкомахат.

"Видяхте ли го онзи със скъпите обувки. Обеща, че ще затвори бутика, а го няма", подхвърля някой. "И да стои отворен - файда йок, защото клиентите изчезнаха", споделя друг.

Репликите са между търговци в мола, събрали се на протест срещу непосилно високите наеми. След минута "бунтовниците" са наобиколени от телевизионни камери. Минаващите наблизо се чудят дали не снимат нов епизод на сериала "Стъклен дом". Не, ако беше филм, по-скоро щеше да се казва "Война на световете."

18 от общо 86 обекта в "Сити център" хлопнаха кепенци за три часа вчера. Подобна стачка имаше и преди година. Тогава наемателят Дениз Даллар се оплака, че в мола ги мачкат като роби. Сега нещата са по-сериозни. Оборотите са паднали дотам, че месечният наем на някои търговци е по-висок от приходите. Бизнесмените са нервни, някои се карат на висок тон с мениджмънта. Искат намаление на наемите между 30 и 50%, поне за година, докато кризата отмине. Други държат за определяне на наема според приходите.

Пръв пред екипа на "Труд" се изправя Райчо Цеков, управител на веригата Adam's shoes: "От година искаме да ни намалят наемите, но никакъв отзвук. Навсякъде ги свалиха, само тук - не. Даже от 1 януари ги увеличиха с инфлацията. Преди година управата ни заплаши, че имало 140 фирми, които искат да влязат в мола. Къде са те сега?"

В последните месеци са освободени 4 магазина - "Леонардо" (за обувки), "Трусарди", "Лий Купър" и "Спрингфийлд". На тяхно място още не е влязъл никой.

Празни помещения има във всички столични молове.

Месечните наеми в "Сити център София" са сред най-високите в страната, споделят протестиращите в "Сити център София". Между 50 и 100 евро на квадратен метър месечно се плаща за бутик. За сравнение в "Мол София" и "Сердика център" рентите на съпоставими модни магазини са между 35 и 65 евро на кв. м, а в новооткрития The mall горната граница е около 80 евро на кв. м.

Сумите в мола до х-л "Хемус" могат и да са по-високи за обекти с по-малка площ.

"Плащам 140 евро на кв. метър без ДДС. Тук наемите са почти двойно по-високи от другите молове, а потокът от хора е наполовина по-малък. Ще протестираме, докато наемите не приближат средните нива за българския пазар", обяснява Йорго Инциадис.

Клиентите са намалели и поради друга причина - молът плаща тежък данък за строителството на метрото. Заради загражденията отвън много хора избягвали да минават оттам. Отделно се усеща конкуренцията от новите молове.

Недоволните търговци пробвали да преговарят с мениджмънта, но им отказвали среща с мотива, че не могат да обсъждат финансови въпроси.

"Провеждали сме множество срещи с наемателите. За всеки конкретен наемател ще вземем отделно решение за наема. Някои от протестиращите са на печалба, на тях какво да им намаляваме", коментира Георги Димитров от мениджмънта на мола.

"И 150 евро на квадрат съм готов да плащам, стига търговският център да има клиенти. Но сега ситуацията на пазара е по-зле и от 2009 г. Ако не се вземат мерки, търговците ще фалират, а шопинг центърът ще остане без наематели", обясни Васил Райчев, управител на веригата Hot spot.

Във Варна първи излязоха на бунт, първи свалиха ренти

Кафенето на партерния етаж в първия варненски мол е празно, въпреки че е време за обедна почивка. Почти липсват посетители и в търговските обекти. В слънчевия ден варненци предпочитат разходка на открито и хапване накрак. Сезонността при моловете във Варна е ясно изразена - започва от септември и приключва през април.

В града функционират два обекта - "Мол Варна" и "Пфое мол". Заетостта им е между 60 и 90 процента. Подготвя се откриването на "Гранд мол", "Варна тауърс" и "Галерия Варна". Всички са съсредоточени в един и същ район, като разстоянието между някои е 5-10 мин. пеша.

Най-многобройни са посетителите във веригите за хранителни стоки и игралните зали. Останалите магазини са обявили "Намаление" и "Ликвидация", има дори "Всичко по 5, 10 и 15 лв.". В бижутерия са готови на над 50% отбив от цената само при запитване, въпреки че няма официално намаление.

"Хората са обезверени, не знаят утре какво ще се случи и пазаруват само евтиното", казва търговец на обувки. Преди година наематели на обекти в "Мол Варна" бяха обявили протест заради високите разходи. След това ръководството намали наемите.

Между 50 и 70% са паднали наемите и в "Пфое мол" според собственици на обекти. Още преди да бъде открит, "Гранд мол" е предоговорил условията си в посока облекчаване на наемите.

"Реагираме на икономическата ситуация и се стремим да намалим разходите за обитаване", заяви Десислава Ковачева от маркетинга на "Мол Варна".

Средните наеми на бутици във варненските молове са 30-45 евро/кв. м. Отделно се плащат такси за поддръжка, обслужване, паркинг. Според наематели проблемът не е само в цената на кв. метър, а в общата стагнация на пазара и липсата на клиенти.

В Русе - напълно готов, а стои празен

Инвеститорите в Русе се напънаха да изпреварят София по концентрация на молове и въпреки кризата продължават да строят търговско-развлекателни комплекси. От заявените шест проекта усилено се изграждат 4 с общо 123 000 кв. м магазини. Засега е замразен само мол "Галерия".

"Роял сити център" отвори врати миналата пролет, но заетостта му не надхвърля 50%. Собственикът "Магик" привлече представители на маркови стоки, но помещенията се запълниха наполовина за сметка на опразнените магазини по главната улица "Александровска". За да не напуснат търговците, наемите през т.г. бяха коригирани.

"Дунав мол" до Дунав мост е напълно завършен от няколко месеца, но още е затворен. Инвеститор там е "Мармег", а финансирането е от австрийската компания Hypo Alpe-Adria-Leasing (15 млн. евро). По неофициални данни едва 30-40 на сто от площите са наети.

До лятото се гласи да отвори врати и "Мегамол Русе" срещу градската болница, в който "Мегахим" и фондът Charlemagne Capital инвестират 30 млн. евро. Близо 40% от помещенията в комплекса вече са заети.

Тази есен трябва да е готов и "Мол Русе", обяви Муки Гредингер, председател на борда на директорите на израелската компания "Синема сити интернешънъл". Инвестицията е за над 100 милиона евро.

Идната година се очаква да приключи изграждането на най-големия мол в Русе - "Гранд плаза". Инвеститори в него са "Приста ойл", "Денси строй" и община Русе. Най-големият проект на публично-частно партньорство у нас надхвърля 70 млн. евро.

С бързи темпове сега върви строителството на многофункционалната спортна зала с над 5000 седящи места. Комплексът включва още мол с 1200 паркоместа, петзвезден хотел с хеликоптерна площадка и бизнес център.

В Бургас - хлопащи плочки и малко клиенти

Бургаският мол от месец е полупразен в непазарните дни. Едва петима души пиеха кафе по 2 лева вчера сутринта в симпатичните бистра. Откакто времето се стопли, хората предпочитат морската градина и тамошните капанчета.

"Клиентелата ни рязко намаля. Става все по-малко и все по-малко", оплака се един от търговците - самотен и тъжен зад бара.

"Кризата се усеща много силно от месец. Работата пада и сме притеснени", обясниха наематели. Засега те залагат на последните дни от седмицата - петък, събота и неделя. Тогава в мола идват хора от цялата област, за да пазаруват.

Най-търсен остава хипермаркетът "Карфур". Преди два дни кризата остави и там свой белег - охраната арестува млада касиерка и баща й. Човекът препълнил количка с храни за над 300 лева, а платил на касата на дъщеря си само... 91 стотинки!

В целия мол вчера имаше само един затворен магазин, който очевидно чака наематели.

Не снимайте! - разсърди се охраната на нашия екип. От бързане да не дразним пазачите щяхме да се изпотрепем по хлопащите плочки на втория етаж. Те са голям проблем. Не са поставени добре и поддават. Не само дете, а и възрастен човек може да падне, ако не внимава и не върви бавно като костенурка, оплакват се посетители. Положението се е подобрило напоследък, но на втория етаж пак има изскочили от фугите плочки.

Източник: в. Труд