Цените на старите апартаменти в Букурещ са продължили да поскъпват през изминалия месец, като са добавили нови 6% към стойността си, посочиха данни на Anuntul Telefoniс.

Повишението е значително, като ръст от 6% или повече бе регистриран едва в няколко месеца през настоящата година, сочат още статистическите данни.

До голяма степен поскъпването при цените на недвижимите имоти се предопределя от присъединяването на страната към ЕС и повишения интерес от страна на чуждестранните инвеститори.

За стари апартаменти в столицата на Румъния - Букурещ се считат тези, изграждани в периода 1980-1990 година.

Средната цена на кв. м старо жилище, влизащо в тази категория, се е повишила до 1 814 евро през октомври, сочи проучване въз основа на обявите за продажби в 25 от най-големите квартали в столицата на страната.

По-голям скок са отбелязали цените на новите жилища, като те са добавили над 15% спрямо предходния месец. Според пазарните наблюдатели обаче, това повишение е изкуствено и не отразява реалните нива, на които се сключват сделки на пазара.

Очаква се повишението на цените на жилищата в столицата на Румъния да се забави значително през следващите месеци, на фона на кризата на ипотечните пазари в САЩ и значителното забавяне на ръста на недвижимите имоти в Европа.

Като друга причина за наблюдаването на подобно забавяне се сочи очакваното доставяне на пазара на значителни по обем нови жилища до края на следващата година, които са в процес на изграждане.