Първоначална инвестиция от 38 млн. лв. се планира за изграждането на мол в Кърджали от софийската фирма „Аладин” ЕООД. Компанията спечели конкурса обявен от Oбщината за продажбата на имот в центъра на града.

Кметът на Кърджали Хасан Азис подписа договорa за сделката във вторник. Според условията поставени в тръжната процедура собственикът на терена ще издигне търговско-развлекателен комплекс.

Едно от конкурсните изисквания на община Кърджали е в срок от три години след издаване на разрешение за строеж, в центъра на града да бъде построен мол. Теренът се намира на ул. „Булаир” в областния град. Срещу пешеходната зона, с която граничи бъдещият мол е разположен паркът на града.

От друга страна теренът е разположен в контактната зона на бившия казармен терен, за който има изготвен одобрен проект за изграждането на бизнес парк.

Затова продажбата на имота е била обвързана и със специфични условия за съответствие на проектите на бъдещия инвеститор с предвижданията в подробния устройствен план.

Компанията, вече собственик на терена и бъдещ инвеститор, „Аладин” ЕООД планира строежаът на мола да приключи до края на 2010 г. Сега за предприемача предстои сключване на договор с международна консултантска фирма.

След определянето на консултанта ще започне проектирането на мола и избора на главен изпълнител. Освен атрактивния комплекс гражданите ще получат и модерна инфраструктура.

„Аладин” ЕООД е инвеститор и в най-мащабния проект за град Плевен - „Мол Плевен”, чийто строеж се очаква да стартира до края на годината. Консултант на компанията за „Мол Плевен” е „Колиърс Интернешънъл”.