Стартира система за кадастър и имотен регистър

3090
Стартира система за кадастър и имотен регистър

Завърши изграждането на единната интегрирана информационна система за кадастър и имотна регистрация, което отбеляза последния етап от изпълнението на проекта "Кадастър и имотна регистрация в България".

Новата система беше представена официално днес в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов, заместник-министъра на правосъдието Илонка Райчинова и постоянния представител на Световна банка в нашата страна Флориан Фихтел.

Проектът е финансиран със заем от Световната банка в размер на 28.7 млн. евро и 2 млн. долара от холандското правителство. Създаването на системата е с цел подобряване на покритието, точността на данните от системата за кадастър и имотен регистър, както и намаляването на времето за сключване на сделки с недвижима собственост и покриване с кадастрална карта на райони с активен пазар.


Проектът по изграждането на системата беше възложен на Siemens Business Services.

Системата обединява за собствеността и кадастъра, които досега бяха разпръснати в няколко институции като поземлената комисия към Министерството на земеделието, общините, службите по вписванията към районите съдилища и Агенцията по кадастъра.

Сега цялата информация са обединени в рамките на една информационна система с общ и улеснен достъп, като от края на януари тази година системата действа пълноценно в 28-те района на Агенцията по кадастър и във всичките 113 бюра на Агенцията по вписванията.

Новата система помага и за повишаването на сигурността на информацията и намалява значително възможностите за измама при сключван на дадена сделка с недвижима собственост, тъй като данните вече могат да бъдат проверявани от всички заинтересовани страни.

Прозрачността на сделките и публичният достъп до цялата необходима информация са гарантирани, уверяват от Siemens.

Всички кадастрални карти и имотни данни вече съществуват в цифрова форма, като достъпът до нея е лесен и бърз. Регистрирането на даден имот отнема средно около 1 ден, а информацията за него може да бъде намерена за няколко минути, като неотдавна за това бяха нужни поне 5 дни.

До края на 2010 г. се очаква около 70% от недвижимите имоти в страната да бъдат обхванати от кадастрална карта и кадастрални регистри, като бъде вкарана и съответната информация за тях.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Fatima
# 0
14:02 | 2 February 2009
е,имат още малко време господата да доразпределят чуждите и държавните имоти. не,че после пак няма да могат,но както се казва,да хванат последния влак.силно се съмнявам,че ще тръгне в срок тази система,ще бъде постоянно спъвана,доработвана и т.н. че за какво иначе се бавят всички единни интегрирани информационни системи,
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg