Завърши изграждането на единната интегрирана информационна система за кадастър и имотна регистрация, което отбеляза последния етап от изпълнението на проекта "Кадастър и имотна регистрация в България".

Новата система беше представена официално днес в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов, заместник-министъра на правосъдието Илонка Райчинова и постоянния представител на Световна банка в нашата страна Флориан Фихтел.

Проектът е финансиран със заем от Световната банка в размер на 28.7 млн. евро и 2 млн. долара от холандското правителство. Създаването на системата е с цел подобряване на покритието, точността на данните от системата за кадастър и имотен регистър, както и намаляването на времето за сключване на сделки с недвижима собственост и покриване с кадастрална карта на райони с активен пазар.

Проектът по изграждането на системата беше възложен на Siemens Business Services.

Системата обединява за собствеността и кадастъра, които досега бяха разпръснати в няколко институции като поземлената комисия към Министерството на земеделието, общините, службите по вписванията към районите съдилища и Агенцията по кадастъра.

Сега цялата информация са обединени в рамките на една информационна система с общ и улеснен достъп, като от края на януари тази година системата действа пълноценно в 28-те района на Агенцията по кадастър и във всичките 113 бюра на Агенцията по вписванията.

Новата система помага и за повишаването на сигурността на информацията и намалява значително възможностите за измама при сключван на дадена сделка с недвижима собственост, тъй като данните вече могат да бъдат проверявани от всички заинтересовани страни.

Прозрачността на сделките и публичният достъп до цялата необходима информация са гарантирани, уверяват от Siemens.

Всички кадастрални карти и имотни данни вече съществуват в цифрова форма, като достъпът до нея е лесен и бърз. Регистрирането на даден имот отнема средно около 1 ден, а информацията за него може да бъде намерена за няколко минути, като неотдавна за това бяха нужни поне 5 дни.

До края на 2010 г. се очаква около 70% от недвижимите имоти в страната да бъдат обхванати от кадастрална карта и кадастрални регистри, като бъде вкарана и съответната информация за тях.