36 100 евро е средният размер на изтегления ипотечен кредит у нас през февруари. За сравнение през септември е бил 50 000 евро. Кредитните консултанти казват, че пазарът продължава да е доста свит, а все по-малко хора теглят все по-малко пари.

Несигурност за работата и доходите, както и усещането на хората че кредитите са скъпи прави хората изключително предпазливи. Затова и пазара през февруари е изключително свит, казват консултантите. повечето хора търсят информация за това какъв кредит биха могли да изтеглят, но без да купуват

"Малко са хората, които теглят кредити. Това са основно купувачи, които са намерили такава изгодна сделка, купуват с ясна цел жилище за живеене, купуват сега, защото сега им е възникнала нуждата", каза Тихомир Тошев, кредитен консултант.

Интересен факт, е че хората които в момента проявяват интерес към покупка на жилище имат около 60% от необходимите им средства. Те трябва да потърсят банково кредитиране между 20 и 40% от стойността на имота, показват данните.

"По-активни са купувачите на малки жилища, които струват по-малко и пак ги карат да са спокойни че ще могат да обслужват кредита и евентуален спад, няма да доведе сериозна загуба", посочи Тошев.

Тенденцията според кредитните консултанти е средният размер на кредита да падне до 30 хиляди евро. В момента купувачите предпочитат кредити с евро, като лихвата е между 8 и 10 процента, а сроковете за издължаване се скъсяват около 20 години. Ето какво съветват още консултантите

"В никакъв случай не трябва да капарират жилището, преди да са получили крайно одобрение на кредита. Докато не се подготвят документите и експерт оценителя не мине и не оцени жилището, няма гаранция, че сумата, която ще бъде одобрена, ще е достатъчна", каза консултантът.

Тенденцията за свиване на покупките на жилища ще продължи, смятат експертите. Затова пък, тези които искат да си купят имот ще имат по-богат избор и много възможности.

Източник: bТВ