Само седмица след началото на конфликта в Южна Осетия стойността на недвижимите имоти и земите в Абхазия скочи с 20-30%. В очакване на инвеститори след обявяване на независимостта, ахазците предварително повишиха цените, коментира за в. "Коммерсантъ" Татяна Рутина- редактор на сп. "Белый бизнес".



Брокерите неофициално коментират, че продажбата на част от имотите е била спряна, за да се изчака развитието на конфликта, а и цената на обявените за продажба рязко се е повишила, но официалните им заявления са били доста по-сдържани.

Всъщност въпреки трудностите в сепаратисткия регион на Грузия и неговата затвореност за чуждестранни инвеститори, привлекателността му е достатъчно голяма, за да доведе до повишение на цените с 250% за четири години.



Така че настоящото движение на цените нагоре не е чак толкова изключително. Първият подобен скок беше след обявяването на Сочи за домакин на Зимната олимпиада през 2012 г., когато недвижимите имоти увеличиха цените си двойно. Втори скок с 20-30% само за месец беше снемането на икономическата блокада на региона.

Пазарът на недвижими имоти в Абхазия е стихиен и по данни на агенция "Юг", ако през 2000 г. с 3 хил. долара е можело да бъде купен двустаен апартамент на 200 м от крайбрежието, сега само квадратният метър струва 2 хил. долара. В Сухуми цените са между 800-1700 долара за кв. м.



Наскоро беше регистриран и първият рекорд- апартамент в столицата на сепаратисткия регион на цена 3 кил. долара.

При изброяването на тези суми следва да се спомене, че голяма част от къщите в Сухуми и Гарги са паметници на културата.