Посетете и нашата Фейсбук страница

Пет години след откриването на "Сити център София" празничните фанфари са забравени и в търговския комплекс звучи тежкият камбанен звън на кризата. Приходите от наеми падат, разходите за поддръжка набъбват, печалбата е мираж, а празните магазини са ежедневие. И за капак - банката чука на вратата и си иска своето.

Бъдещето на първия столичен мол е под въпрос, след като американският фонд "Хайтман" - настоящ собственик, има проблеми със заемите към Уникредит банк Аустрия. Това е становището на одиторския доклад, подготвен от "Ърнст & Янг".

2010-а е била изключително тежка за първия столичен мол - приходите от наеми са се стопили с 12.5% и дружеството е излязло на загуба от 729 хил. лв., след като през 2009 г. бе на печалба от 1.28 млн. лв.

Одиторите са извели проблемите на дружеството в специален параграф за "обръщане на внимание".

Бележките са две: към 31 декември 2010 г. компанията е в нарушение на определени задължения по банкови кредити, чийто общ размер е 118.6 млн. лв. Следователно е налице неизпълнение по заемите и те подлежат на погасяване при поискване от кредитора. Тоест банката всеки момент може да поиска изплащане на целия кредит. При този сценарий вариантите са два - фондът внася сумата и запазва собствеността си или не плаща и банката взема мола.

Другата констатация е, че капиталът на дружеството е с 32.2 млн. лв. по-малко от регистрирания - 70.5 млн. лв. Причината е в непокрити загуби от предишни периоди. В този случай според Търговския закон акционерите трябва да предприемат съответни мерки, за да изпълнят изискванията на закона, се казва в доклада.

Одиторите изразяват мнение, че "тези условия сочат несигурност, което може да доведе до съществено съмнение относно способността на дружеството да продължи дейността си".

В заключение от "Ърнст & Янг" казват, че дружеството извършва действия за поправяне на нарушените условия и преговаря с банката. Разговорите са без резултат към датата на одиторския доклад - 25 май.

Счетоводителите, изготвили годишния финансов отчет на дружеството, също правят тежки изводи: "Ситуацията води до съмнение дали дружеството ще продължи своето съществуване като действащо предприятие и че може да не успее да реализира своите активи и да погаси пасивите си в нормалния ход на дейността".

На 23 март 2011 г. "Хайтман" са уведомени от Уникредит банк Аустрия, че трезорът си запазва правото по договор да поиска пълно погасяване на заема. Изпратихме въпроси до компанията собственик дали има развитие по преговорите, както и дали е в състояние при нужда да погаси изцяло заема. До редакционното приключване не получихме отговор.

Дълговете на "Хайтман" са по два кредита, изтеглени от предишния собственик, инвестиционният фонд "Икуест". Нашумелият преди време фонд придоби мола през 2006 г. за 94 млн. евро. Продавач и първи собственик на "Сити център София" беше фирма, свързана с дългогодишния концесионер на столичната чистота Румен Гайтански.

Източник: в. Труд

Посетете и нашата Фейсбук страница