България попада в класацията на улиците с най-високи наеми за търговска площ в света, като тези по булевард "Витоша" в столицата ни заемат престижната 32-ра позиция с годишен наем за кв. м в размер на 1 200 евро (100 евро за кв. м на месец), сочи изследване на MAPIC.

Търговската улица регистрира регистрира известно понижение. За сравнение, през изминалата година тя е била на 28-а позиция сред най-високите наеми на търговски улици.

Първото място в класацията за поредна година се заема от нюйоркската "Fifth Avenue", където наемите са средно 11 983 евро за кв. м на година (близо 1 000 евро за кв. м на месец). Там среден търговски обект от 100 кв. м струва на наемателите си около 1 млн. долара.

Второто и третото място в направеното класиране отново се заемат от същите улици, подобно на миналата година, а именно хонгконгската търговска улица "Causeway Bay" с годишен наем за кв. м в размер на 9 688 евро и френската улица - "Avenue des Champs Elysées", с наеми в размер на 7 364 евро за кв. м на година.

В класацията следват търговски улици от Великобритания, Япония, Ирландия, Швейцария, Австралия и Гърция.

Сред страните от Централна и Източна Европа най-нагоре в класацията се нарежда Русия с наеми на търговската улица "Tverskaya" в размер на 2 226 евро на година, следвана от Чехия с наеми на най-скъпата улица в размер на 2040 евро.

В класацията, направена сред 44 дестинации, последните позиции сред най-скъпите такива се заемат от "Avenue Santa Fe" в Буенос Айрес (Аржентина), където наемите възлизат на 365 евро за кв. м на година, следвани от "Makati CBD" в Манила (Филипини).