Стотина къщи с цена над 1 млн. евро са обявени за продажба в столицата, сочи справка в сайтовете за недвижими имоти.

4 от офертите са над 5 млн. евро, като най-високата от 7.15 милиона от доста време чака купувачи. Имотът се намира в западния край на бул. „Цариградско шосе”. Около 280 са офертите в сегмента на цени от 500 хил. до 1 млн. евро, което е с 29% повече от миналото лято.

Според Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties, купувачите на луксозни къщи искат модерни, построени през последните 5 години.

„Всичко старо не е добро и се отбягва от потенциалните клиенти”, смята тя. „Все още по-голямата част от инвеститорите още предпочитат да купят готов имот, защото е по-изгодно и става по-бързо. Най-предпочитаният квартал е Бояна около Беловодски път, защото тази зона има лесен достъп до бул. „България” и центъра на София.

По думите на Стойкова интересът към Драгалевци и Симеоново намалява заради недобрата инфраструктура. „Цените на луксозните къщи ще вървят леко нагоре, а след края на годината ще има по-драстични разлики между елитния клас и средния сегмент”, прогнозира тя.

„Клиентите искат къщите, които ще купят, да са напълно завършени и луксозно обзаведени. 8 от 10 сделки в сегмента са именно за такива имоти”, казва Весела Илиева”, шеф на Unique estate. „Много малко са хората, които търсят парцел, за да си построят на него къща по свой вкус. Обикновено това са клиентите с най-големи финансови възможности, защото само теренът струва много пари”, добави тя.

Според Илиева най-предпочитани от купувачите на луксозни къщи са Бояна, Драгалевци, зоната около Камбаните, Бистрица, Симеоново. По-слабо в последните години е търсенето в Банкя. Към центъра също има висок интерес, но там предлагането е малко, а цените изключително високи. Едно от основните изисквания на купувачите е до имота достъпът да е лесен и инфраструктурата да е добра.

Доста по-различно е мнението за пазара на къщи в София на Тихомир Цаков от „Аристо”, който смята, че на него няма нищо ново. „В момента купувачите могат да си позволят да купят апартамент на цени до 80 000 евро”, уточни той.

„Отделно спря и интересът към наемане на къщи, защото повечето чужденци предпочетоха да станат квартиранти в затворените комплекси около столицата”, добави Цаков.