Австрийският строителен концерн Strabag обяви във вторник, че руският регулаторен орган е пресякъл опитите на московските власти да включат компанията в черен списък и потвърди, че запазва лиценза си за извършване на дейност в Русия, предава Reuters.

От Strabag заявиха, че руската антимонополна служба (ФАС) е отхвърлила заявката на Москва за включването й в регистър на ненадеждни компании - доставчици на стоки и услуги, заради участието в строителството на паркинга на бизнес комплекса Вивалди Плаза, срутил се през септември.

От австрийската компания твърдят, че техническата комисия не е открила нито едно нарушение в работата на изпълнителя при строителството на паркинга.

От Мосгосстройнадзор смятат обаче, че компанията не се е придържала към проекта самоволно. При рухването на паркинга са пострадали и хора. Ако антимонополната служба включи компанията в черен списък, то достъпът й до инфраструктурни проекти, финансирани с обществени средства, ще бъде забранен.

Местните власти от Москва изпратиха материали и на Федералния лицензионен център за прекъсване срока на действие на лиценза на Strabag. От ФАС съобщиха, че лицензът на австрийския строител може да се отзове само по съдебен ред. През 2010 г. системата за лицензиране на строителния отрасъл от държавата се отменя и всички функции на контрол ще се поемат от саморегулиращи се организации.

Да припомним, че Strabag бе изпълнител на проекта на новия летищен терминал в България. Наскоро станахме свидетели на нов инцидент с козирката на летището, разминал се без пострадали.