Цените на жилищата в Австралия и Хонконг са двойно по-високи от реалната им себестойност, докато тези в Германия и Япония са значително подценени, изчислиха анализатори от сп. The Economist в индекса си за завишени/занижени цени на жилищата на различните пазари по света.

Анализът се базира на адекватността на наемните цени на жилищата спрямо тяхната реална цена (разходи по строителството, обзавеждането и поддръжката, данъци и такси и др.).

Според индекса цените на жилищата в Хонконг са толкова високи, че дори агентите на недвижими имоти се борят за място под слънцето. Лицензираните агенти достигнаха 31 306 в края на миналата година, което е 40% повече отколкото през март 2009 г. Таксите за полагане на квалификационен изпит също растат. Но дори и агентите признават, че покупката на имот в Хонконг не е добра сделка, защото според индекса на The Economist това са вторите най-завишени жилища в света с 53.7%.

Жителите на Хонконг обвиняват купувачите от Китай за ръста на цените, докато тези от континентален Китай обвиняват купувачите от Хонконг за лудостта с цените на имотите в собствените си градове.

Като цяло в Китай цените на жилищата са завишени с около 13%. Показателят обаче се базира на ръста на цените в 70 града на страната, който според официалните китайски власти е около 6.4%. Поради голямата разлика между цените в градовете наскоро и самите китайски чиновници обявиха, че ще прекратят публикуването на общонационален индекс и ще разчитат само на местните показатели.

Жилищата в Хонконг обаче не са най-надценените в света. Първото място остава за Австралия, в която цените са завишени с около 56%.

Трета е Франция, в която цените на жилищата са 48% по-високи спрямо справедливите и вероятно за това 40% от французите предпочитат наема пред покупката на жилище.

На три пазара- Хонконг, Сингапур и Швейцария жилищата са по-надценени, отколкото бяха преди началото на кризата през септември 2007 г.

В САЩ жилищата остават с 8% под справедливата си цена.

В две страни- Япония и Германия жилищата бяха евтини и продължиха да поевтиняват.

В Германия жилищата бяха подценени още от началото на 80-те години на миналия век и тенденцията бе прекъсната само докато цените се изравнят след обединението на ФРГ и ГДР. Според индекса те остават с 12.2% под справедливата си цена.

В Япония покупката на жилище стана по-евтина от наемането му през 90-те, когато грациозният имотен балон в страната се спука. Пазарът остава най-подцененият в света и досега с 35.2%