Строителните компании в Румъния се очаква да построят около 40 хил. нови жилища в столицата Букурещ в следващите седем години, съобщава zf.ro.

Въпреки това, тази цифра е три пъти по-малко от очакваното търсене, което ще достигне 130 хил. жилища, споделят от Istratе част от инвестиционния тим на жилищното подразделение на Colliers International.

През тази година едва 9.500 жилища нови апартаменти са обявени за продажба в Букурещ, като останалите желаещи да се сдобият с жилище в столицата ще трябва да чакат своят ред през следващите няколко години.

Най-тревожното е, че търсенето на жилища се увеличава с всяка изминала година, става ясно от данните на почти всички големи агенции за недвижими имоти в румънската столица.

Само от началото на тази година нуждите от нови жилища в Букурещ са били за около 2.000, което е 81% повече в сравнени със същия период на миналата година, става ясно от официалните данни.

Продажбата на нови жилища е скочила с 31% за периода на първите три месеца на тази година в сравнение с първите три на предходната. От друга страна, цените на новите жилища продължават да се увеличават, най-вече заради повишаващите се цени на строителните материали и на терените.

Подобно на нашата страна и в Румъния голяма част от населението се насочва към големите административни центрове, заради по-доброто заплащана, като естествено най-голям е напливът към столицата.