Покрай лавината от негативни новини за една бройка да изпуснем светлия лъч, който огря пазара.

1 110 000 квадратни метра - това е приблизителната площ на обектите, които получиха разрешение за строеж.

И то само за три месеца - от април до юни. Зелен светофар светна за градежа на 3933 нови жилища с 509 000 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), 58 офис сгради с 36 700 кв. м РЗП и 1171 други сгради (хотели, търговски обекти) с 564 600 кв. метра РЗП.

Разрешенията за строеж на жилищни сгради скочиха с 46% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, разтръби националната статистика. Но и не спести сравнението, че спрямо второто тримесечие на 2009 година разрешенията са с 21,3% по-малко.

От гигантски молове до малки кокетни кооперации - целият имотен репертоар щебъде представен в задаващото се бурно строителство. Два големи търговски центъра се готвят в София - на противоположните краища на града (виж съседните материали).

Хипермаркетите отново продължават да са активни - освен на мястото на бившето кино "Изток" супермаркет "Била" ще изникне и в кв. "Кръстова вада". Строителен магазин ще има зад Централната гара в оформящия се там търговски парк (заедно с "Технополис", "Явор" и "Темпо").

Сравнително мащабно жилищно строителство предстои в предпочитани квартали като "Изгрев", "Лозенец" и жк "Младост". Разчисват се терени за нови сгради и в по-евтини локации като жк "Хаджи Димитър", "Разсадника" и "Надежда".

Инвеститорите отново поглеждат смело към недвижимите имоти, въпреки че продавачите на жилища още са далеч повече от купувачите. Въпреки че на офис пазара има цели сгради, които "отлежават" готови и празни. И въпреки че треската за молове вече дава симптоми на пренасищане особено в София, Варна и Русе.

Предприемачите явно не са притеснени от тъжните картинки. Те гледат в бъдещето - от вземането на разрешението до завършването на обекта ще минат две-три години. Лъскавите билдинги ще са готови най-рано през втората половина на 2012 година, когато от кризата ще са останали само лошите спомени и поуките. Може би.

Да им видим сметката.

Преди кризата предприемаческото лоби се оплакваше, че жилищата му излизат скъпо поради нереално високата цена на земята и огромните хонорари, които искаха строителните фирми.

Източник: в. Труд