Родните строители се борят да спечелят поръчки за изграждането на част от нов курорт в Азербайджан, съобщава в. Стандарт. Вторият Дубай, както наричат бъдещия комплекс, ще бъде вдигнат на брега на Каспийско море.

Правителството на богатата на природен газ и нефт страна ще инвестира в туристическият проект над 130 млрд. долара. Браншът ни има шанс да спечели поръчки за жилищни сгради и хотели.

Това заяви председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов. В Азербайджан подобно на арабските страни обаче бизнес се прави само ако зад компаниите като гарант стои държавата.

Посещението на премиера Бойко Борисов в края на март или началото на април е шанс за гилдията, допълни Глосов.

Досега на пазара в Азербайджан са работили предимно турски строителни фирми, но сега тяхното място се заема от европейски, предимно от Австрия и Германия. Това е огромен шанс за сектора ни в кризата, обясни Глосов. Проектът за новия Дубай включва и изграждането на олимпийски комплекс и писта за Формула 1.

В момента в каспийската страна се инвестират огромни суми в обновяване облика на градовете и инфраструктурни проекти. Само за година е построена и залата, в която Софи Маринова ще ни представи на Евровизия. В нея са инвестирани над 1 млрд. долара.