Строителите в Румъния закъсняват със завършването на новите жилищни проекти

1052
Строителите в Румъния закъсняват със завършването на новите жилищни проекти


Строителите в Румъния се забавят със завършването на нови жилищни проекти, пише пресата в страната.

Около 1 200 нови апартамента, които трябваше да излязат на пазара през първото тримесечие, не са завършени, съобщава Ziarul Financiar. Причините са силен недостиг на персонал, фактът, че зимата е била по-студена от очакваното и забавяне в издаването на разрешителни за строеж.

Сред проектите, които трябваше да бъдат готови през първата половина на годината, но все още на са завършени, са Планорама (в квартал Колентина в Букурещ), Резиденц (Читила), Примавера (Драмул Таберей) и Ибица Сол (Пипера). Всички те са били удължени с три месеца.

Комплекс Планорама е един от първите мащабни проекти в Букурещ. Той включва изграждането на четири сгради с общо 1 000 апартамента в квартал Колентина.

“Първият блок трябва да е готов през август”, коментираха от Prime Location, които отговарят за продажбата на жилищата,“ Работи се по 24 часа на ден, но не достигат работници".

Първоначално бе обявено, че първият блок ще бъде готов в края на 2007 г., но срокът бе удължен до април тази година. А сега е удължен отново. За всяко закъснение закупилите апартаменти ще бъдат обезщетявани с 0.02% от стойността на жилището.

Купувачите на първите апартаменти в Резиденц в Читила вече се нанасят в тях, макар и с три месеца закъснение. По първоначален план, предприемачите Tiriac Imobiliare и LBBW трябваше да завършат 136 -те апартамента от първата фаза на комплекса през март.

И при този проект строителството е забавно заради недостиг на работна ръка. Закъсненията се случват в момент, в който броят на новопостроените жилища на пазара в Букурещ е значително по-нисък от предходни години, коментира ZF.ro.

По-големите жилищни проекти, завършени в Букурещ засега, са Central Park, Quadra Place и Emerald Residences.

До края на годината обаче в румънската столица се очаква броят на новите жилища на пазара да достигне до около 6 000, което е два пъти повече от миналата година.

Освен недостиг на работна ръка друг основен проблем, който румънските строители посочват, е забавяне на разрешителните за строеж. Това е и причината за закъснението на проекта Ибица Сол – по план 104 апартамента трябваше да бъдат готови през март. До сега (юли) са готови едва 50, като собствениците ще могат да започнат с нанасянето си едва в края на месеца, съобщи предприемача Ibiza House.

От базираната в Испания компания Ibiza House обясниха закъснението със забавяне на разрешителното за строеж. То е трябвало да бъде издадено през юни 2006 г., така че строителството да може да започне през юли 2006 г., но е било получено едва през септември 2006г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg