Първата седмица на месец май, по традиция, е една от най-печелившите за строителните предприемачи в Китай. През периода продажбите на жилища скачат и печалбите са много добри.

Тази година обаче се оказа малко по-различна и продажбите, както и броят на клиентите, отчитат сериозен спад, пише CCTV.com.

Това принуждава голяма част от строителните компании в столицата Пекин да предлагат все по-големи намаления в цените, за да могат да привлекат по-голям брой клиенти.

Като цяло, стратегиите на компаниите в жилищния сектор в страната започнаха да се променят от началото на месеца, предвид сложните обстоятелствата на пазара през тази година.

Използваните похвати за привличане на клиенти са най-различни. Някои дават безплатно чисто нова кола БМВ, други 10-процентно намаление в цената на жилището. Една от компаниите дори е стигнала по-далеч, предлагайки безплатен апартамент в столицата, ако клиентът закупи вила или по-голяма къща.

Тази ситуация е в остър контраст със същия период през миналата година. Дори в края на предходната 2007 г. строителните компании задържаха високите цени на жилищата и намаленията в цените бяха голяма рядкост.

Такива намаления компаниите правят и в други големи градове на страната, сочат проучвания на различни агенции.

В някои части на Китай сделките с имоти от началото на годината са спаднали с рекордни за последните няколко години стойности.

Ако ситуацията не се промени скоро, голяма част от строителните компании ще трябва да ограничат дейността си или да започнат да се обединяват, категорични са специалистите.

Снимка:PAUL HILTON/ БГНЕС