Съкращенията в британския строителен сектор продължават, става ясно след изнесени данните от все повече компании в страната.

Една от най-големите строителни компании на острова – Persimmon, специализирана в строителството на жилища, обяви намерението си да съкрати около 1 100 души от персонала си до края на тази година, пише aboutproperty.co.uk.

Според управата на компанията настоящите месеци са едни от най-предизвикателните времена в цялата й история, което налага спешни мерки за поне частично намаляване на разходите.

Според изчисленията на компанията след съкращенията на персонал ще бъдат направени намаления на разходите с около 45 млн. паунда до края на годината.

Данните за реализираните продажби на жилища и печалбата на Persimmon са особено лоши. От началото на тази година тя е успяла да продаде едва 5 500 жилища, което е спад с 30% спрямо сравнимия период на миналата година.

Средната продажна цена на жилищата също е отчела понижение. През първата половина на 2007 г. жилищата са се търгували на средни цени от 189 255 паунда, а в моментът средната цена е около 181 500 паунда.

Общата стойност на продажбата на жилища за периода достига почти 1 млрд. паунда, което е с 34% по-малко, в сравнение с първата половина на миналата година, става ясно още от изнесените данни на Persimmon.

Тези новини веднага биват последвани от драстично увеличение на песимистичните прогнози относно развитието на компанията в бъдеще, изказват мнения различни анализатори на острова.