Строителните услуги поскъпват с 15% тази година

766
Строителните услуги поскъпват с 15% тази година

Председателят на Софийската търговско-промишлена камара Георги Чернев прогнозира пред журналисти ръст в крайните цени на строителните услуги между 10 и 15 на сто тази година. Той припомни, че в началото на 2007 г. поскъпнаха концесиите за строителни материали. Тази година има скок и в цените на горивата и това няма как да не се отрази върху крайните цени, каза Чернев.

Друга причина за очаквания ръст е заради това, че в България все още цените в строителството са между 30 и 40 на сто по-ниски от тези в Източна Европа и предстои те плавно да се изравнят.

Чернев участва в обсъждане, организирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на промени в регламент на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз за определяне на хармонизирани условия за пускането на строителните продукти на пазара. Нормативният акт ще регламентира и задълженията на всички участници в процеса на пускане на строителни продукти на пазара - производители, нотифицирани органи, надзор на пазара, вносители и дистрибутори. Регламентът е насочен и към проектанти, консултанти, строители и контролни органи.

Чернев допусна, че след въвеждането на новата европейска регулация някои от некоректните фирми в строителния бранш ще отпаднат от пазара. Не е важно да внасяш единични тухли от Сърбия, а дали те отговарят на изискванията на ЕС, каза Чернев.

Директор на дирекция Технически правила и норми в министерството Виолета Ангелиева
каза, че новото в проектодокумента е, че за първи път са регламентирани на такова високо ниво изисквания към икономическите оператори - производители, дистрибутори. Регламентът предлага облекчения спрямо Директивата 89/106/ЕЕС за строителните продукти, като намалява административните тежести върху производителите, за да могат те по-бързо да получат възможност на продуктите да бъде поставена СЕ - маркировката и декларацията за съответствието на продуктите.

СЕ- маркировката ще означава само съответствие на характеристиките на продукта със спецификацията, по която е произведен. По-строги стават критериите към лицата, които оценяват съответствието и издават европейските технически одобрения. Облекчават се
системите за оценяване на съответствието, каза Ангелиева.

Най-големите улеснения от новия регламент ще са за микропредприятията, защото се въвежда възможността за така нареченото каскадно и споделено изпитване на продуктите, а в една от системите е премахнато контролното изпитване.

Ангелиева посочи, че в България има над 20 лица, а в Европа са нотифицирани 14 души, които да могат да оценяват и издават сертификати и да извършват контрол на територията на европейското икономическо пространство.

Регламентът ще влезе в сила през 2011 г., а преди това той трябва да бъде обсъден от всички страни членки на ЕС. За България се предвижда в тази връзка да се направят промени в Закона за техническите изисквания към продуктите.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg