Природните богатства на България са в сериозна опасност, пише месечното германско електронно издание "Ойразише магацин" в най-новия си брой по повод проблемите с екологичната програма "Натура 2000" в България.

Според авторката Симоне Бьокер строителният бум застрашава природните богатства на страната, съобщава БТА. В материала се цитира активистката на фондация "Биоразнообразие" Йорданка Динева, която разказва за проблемите с определянето на териториите в програмата.

"Ойразише магацин" пише, че много от районите, първоначално включени в програмата, впоследствие са били извадени заради протести преди всичко на строителни инвеститори. Изданието цитира Динева, според която във всички тези области има икономически интереси.

"Ойразише магацин" отбелязва, че строителният бранш процъфтява в България, не само по черноморското крайбрежие, но и в планините. "Това, че много проекти нарушават българския закон, изглежда не пречи нито на правосъдието, нито на правителството. Засега строителите няма защо да се страхуват от някакви последици", пише изданието, като припомня строежа на хотел "Златна перла" в националния парк Странджа.

В материала са цитирани твърденията на Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа Балкани за корупционни практики. Ковачев разказва, че на неговата организация са предложени пари, за да оттегли жалбата си срещу нарушител на екологичните стандарти.

Бьокер пише, че инвеститорите са успели чрез умишлена дезинформация да настроят и част от населението срещу "Натура 2000". Цитирани са думи на Динева, според която инвеститорите са излъгали хората в засегнатите райони, че цената на земята им ще падне.

В материала се отбелязва, че природозащитни организации в България се надяват Брюксел да изпрати ясно предупреждение, че ако не бъдат изпълнени критериите за "Натура 2000", срещу страната ни могат да бъдат наложени санкции.

"Ние влизаме в ЕС с едни от най-големите природни богатства в Европа, що се отнася до разнообразието на видовете. Но съществува сериозна опасност скоро в някои райони да няма едно свободно местенце, а само бетон", цитира изданието думите на Ковачев.