Пазарът на недвижими имоти в Румъния се развива изключително динамично и благоприятно през последните няколко години. Това стана ясно след изнесените данни на проведената вчера пресконференция на паневропейската мрежа за продажба на имоти ЕРА.

Лихвените проценти по ипотечните кредити в северната ни съседка са се понижили от 13% през 2006 г. до около 7.5%. Това до голяма степен доведе до значителен ръст в продажбите на имоти.

Средният размер на отпусканите кредити с цел закупуване на жилище са около 60 хил. евро, което надвишава средния отпускан кредит у нас, но и цените на жилищата в Румъния са по-високи.

Средната цена на квадратния метър в България е около 1000 евро, а в Румъния, и особено в столицата Букурещ, надминава 1700 евро.

Въпреки това търсенето на жилища е голямо и само за първото тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради са над 11 хил., а общата застроена площ надхвърля 3.7 млн. кв. м.

За изминалата година, почти половината от завършените сделки са били с имоти, като най-голяма част от новопостроените жилища са станали собственост на чуждестранни граждани.

Като цяло, строителният сектор в Румъния е сред най-динамично развиващите се, в сравнение с всички останали в икономиката на страната. Значителни финансови средства за развитие на инфраструктурата се отделят както от общините, така и от частните предприемачи.

Снимка: БГНЕС