За 2007 г. строителството отбеляза ръст от 15 на сто, с което се нарежда сред най-бързо развиващите се отрасли у нас, според доклад, изготвен от Центъра за икономическо развитие.

В основата на строителния бум е недостигът на модерни жилищни, търговски и административни площи, складове и логистични центрове.

През първата година от членството на България в ЕС средният ръст на цените на строителните материали и съпътстващите ги услуги бе около 12.6 на сто. Очаква се тяхното повишение през 2008 г. да бъде малко по-ниско – около 11.8 на сто, което е във връзка с нарастването на цените на материалите в световен мащаб, както и с поскъпването на услугите на местния пазар.

Активността в сектора строителство стимулира и дейностите, свързани с недвижимите имоти. Рекордният оборот от 11.4 млрд. евро превръща пазара на имоти в абсолютен икономически лидер през 2007 година. По данни на „Глобал пропърти гайд” от януари 2008 г. стана ясно, че България е на първа позиция в света по ръст на цените на недвижими имоти за 2007 г. с повишение от 30 на сто. Заговори се за „балон” в цените на жилищата. Засега обаче няма сериозни основания да се очаква спад на цените в този сектор.

През 2007 г. се запазва тенденцията за закупуване на жилища с кредити, а през последния месец на годината бе регистриран рекорден ръст по отпускане на кредити, както по обем, така и по размер. Причината, според специалистите в бранша, са растящите цени на недвижимите имоти и нагласата, че този ръст ще продължи. Повечето банки са повишили границата, която ипотечните кредити покриват, от 70 на 90 на сто. В края на годината бе премината психологичната бариера от 100 хил. лв. и средният размер на изтеглените кредити достигна 51 148 евро.

В края на 2007 г. пазарът на търговски площи беше изключително динамичен. Наблюдава се търсене на алтернативни пространства в близост до откритите вече търговски центрове. Според очакванията за 2008 г. търсенето на офис площи ще остане стабилно.
Динамиката в строителството налага прилагането на съвременна и адекватна нормативна база. И през 2007 г. не бе приет Законът за управление на етажната собственост.

Поради забавяне от три години България няма да получава европейски средства по мярката „Жилищна политика” от оперативната програма на ЕС за „Регионално развитие” до 2010 година. След няколко опита за внасяне в Народното събрание, правителството все пак даде зелена светлина на законопроекта, който засяга около 4 млн. и 500 хил. души, живеещи в блокове и кооперации. Във връзка със Закона за камарата на строителите, всички компании – български и чужди, трябва да се регистрират в строителния регистър, ако искат да функционират.

Изключение правят само фирмите, изпълняващи малки жилищни или смесени сгради с ниско застрояване, както и фирмите, извършващи ремонтна дейност. През 2008 г. строителното министерство ще въведе еврокод номер 8 в проектирането, който се отнася до изработването на сеизмични карти и натоварвания. Според изискванията до 2011 г. всички страни членки на ЕС трябва да въведат еврокодовете в строителството.