Почти всички по-големи строителни предприемачи в региона на Персийския залив, особено тези от ОАЕ започват своеобразно състезания за построяване на най-високата сграда в света, пише vistadubai.com.

Според данните на Икономическия справочник на страните от Средния Изток, базираната в Дубай строително-инвестиционна компания Nakhell планира построяването на кула с височина 1.4 км, носеща името Al Burj.

Компанията Nakhell е една от най-големите в емирството и е един от основните конкуренти на Emaar, която в момента реализира проекта за най-високото тяло, построено от човешка ръка – а именно кулата Burj Dubai.

Кулата обаче, която Nakhell планира да построи, ще бъде близо два пъти по-висока от тази на Emaar хвалят се от ръководството на строителната компания.

Според говорителя на Nakhell - Al Burj ще бъде наистина уникално строително и архитектурно постижение, и няма да има нищо по-оригинално като дизайн на само в Дубай, но и в целия свят.

За пример той посочва операта в Сидни, която макар и построена преди повече от 35 години, все още е сочена за един от най-оригиналните дизайнерски и архитектурни решения.

Първоначалната планирана височина на Al Burj е била 1050 м., но след като от Emaar са обявили, че и тяхната първоначална височина се променя и кулата ще бъде по-висока, и от Nakhell са направили същото.

В момента естествено истинската височина на кулата се пази в пълна тайна, като според запознати тя може да бъда променена веднага след като от Emaar решат нещо различно от обявеното в момента.

Кой знае дали и тази кула ще остане най-високата сграда в света, изказват мнения специалисти, като се има предвид желанието на всяка по-голяма компании в региона да построи най-високата или най-обширната сграда в света.